fbpx Drukuj

Czekoladowe ciastka z fasoli z piernikową nutą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka ugotowanej wcześniej czarnej fasoli
1/2 szklanki masła migdałowego
1/2 szklanki powideł śliwkowych bez cukru
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką gęstą masę.
  2. Porcje ciasta nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki do lodów.
  3. Następnie spłaszczyć je za pomocą noża na około 0,5 cm.
  4. Piec w temperaturze 180 °C przez około 20-25 minut. Ciastka są gotowe, gdy całkowicie ostygną.

Notatki

Powidła śliwkowe można zamienić na mus z suszonych daktyli. <br>
Zamiast przyprawy piernikowej można dodać cynamon.<br>
Jeśli chcecie, żeby ciastka były bardziej słodkie dodajcie więcej ksylitolu.<br>
Do ciastek można dodać rodzynki, żurawinę czy suszone wiśnie albo pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę.

Słowa kluczowe: fasola czarna

6
0
Would love your thoughts, please comment.x