fbpx Drukuj

Batoniki bakaliowe z mango i jagodami goji

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

(przepis zainspirowany przepisem z bloga kitchenvignettes)

Składniki

Powiększ

1,5 szklanki suszonego mango w kawałkach (200 g)
1/4 szklanki jagód goji,
1/4 szlanka suszonych moreli niesiarkowanych,
1 szklanka migdałów (wcześniej namoczonych i obranych ze skórki) (ok 120 g)
1 szklanka orzechów włoskich (112 g),
1 łyżka wiórków kokosowych,
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
sok z 1,5 cytryny

Przygotowanie

  1. Suszone mango skropić sokiem z 1 cytryny, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
  2. Owoce goji skropić sokiem z 1/2 cytryny, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  3. W robocie kuchennym zmiksować razem  mango, jagody goji i morele.
  4. Wyjąć z robota całą zawartość, a  włożyć migdały i orzechy włoskie, całość zmiksować na „ziarnisty piasek”.
  5. Następnie dodać zmielone wcześniej owoce, siemię lniane i wiórki kokosowe.
  6. Całość delikatnie zmiksować (masa nie ma być całkiem gładka).
  7. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blachę i bardzo porządnie dociskając do dna.
  8. Schłodzić (30 minut w zamrażarce lub  2 godziny w lodówce).
  9. Następnie pokroić na prostokąty. Gotowe !
9
0
Would love your thoughts, please comment.x