Aromatyczna zapiekanka warzywna

Danie jednogarnkowe – kolorowa, pyszna i pachnąca zapiekanka warzywna dla całej rodziny. Am mniam !

Dzisiaj przepis na bardzo aromatyczną zapiekankę warzywną. Ziemniaki, pomidory,  ciecierzyca, cukinia, i papryka w towarzystwie rozgrzewających przypraw i wiórków kokosowych. W sumie nic skomplikowanego, a efekt wyborny. Prosta w przygotowaniu, chociaż trochę jest krojenia :-), ale angażując w jej przygotowanie całą rodzinę, nie będzie tak źle :-)

U nas zapiekanka zrobiła furrorę. Smakowała nawet  trzeciemu, najstarszemu pokoleniu :-)

Aromatyczna zapiekanka warzywna

(porcja dla 4/5 osób)
Danie dla maluszków po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
790 g obranych ziemniaków (około 8 ziemniaków),
1 duża cebula,
1 duży ząbek czosnku,
745 g mięsistych, soczystych pomidorów (około 6/8),
1 cukinia
2 papryki, jedna czerwona, jedna żółta,
200 g ugotowanej ciecierzycy,
3 łyżeczki curry (takiego bez soli i glutaminianu sodu),
1 płaska łyżeczka suszonego, zmielonego imbiru,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka suszonej, zmielonej słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
5 łyżek wiórków kokosowych,
oliwa z oliwek,
sól.

Wszystkie warzywa prócz cebuli i czosnku należy starannie umyć, obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki w większą kostkę). Następnie pokrojone ziemniaki włożyć do miski, lekko posolić i dodać dwie łyżki oliwy, wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć na blachę lub do dużego naczynia żaroodpornego bez przykrywki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 °C. Piec, aż będą miękkie i lekko się zarumieniąW tym czasie drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek podsmażyć na złoty kolor, na 2 łyżkach oliwy z oliwek, w  dużym rondlu lub głębokiej patelni. Następnie dodać przyprawy i pokrojone pomidory. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory będą miękkie i rozpadną się. Powstały sos można dodatkowo zmiksować blenderem ręcznym.

Następnie do sosu dodać paprykę, a po około 4/5 minutach również cukinię. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i wiórki kokosowe, które należy lekko podprażyć na suchej patelni (do momentu, aż nabiorą lekko złotawego koloru i zaczną pachnieć). Wszystko dokładnie wymieszać, posolić i dusić jeszcze około 3 minut.

Następnie tak przygotowanym sosem, zalać upieczone na blasze lub w naczyniu żaroodpornym ziemniaki, wymieszać i wstawić do piekarnika, jeszcze na 5 minut.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Ziemniaki można zastąpić brązowym ryżem lub  ulubioną kaszą. Można wtedy wcześniej ugotować ryż/kaszę i po prostu podać razem z ciepłym sosem lub ryż/kaszę wymieszać z sosem warzywnym i zapiec jeszcze chwilę w piekarniku.

Spróbuj również

  • Zapiekanka jest wyborna. Przyznam się, że ani ja ani reszta rodziny nie jest wegetarianami, ale bardzo lubimy bezmięsne posiłki, dlatego chętnie korzystam z przepisów na Pani blogu. Nie miałam co prawda ciecierzycy, ale i tak wszystkim baaardzo smakowało. I jedna miła niespodzianka. Zapiekanki zrobiłam dość dużo, oczywiście zostało na drugi dzień. Nikt nie chciał się skusić na odgrzewaną, ale w końcu namówiłam męża. Okazało się, że bardziej smakowała nam odgrzewana. Aromaty przypraw i warzywa “przegryzły” się i idealnie połączyły. Polecam.

  • bardzo dobre danie, indyjskie w klimacie :-)

  • Rzeczywiście, taki klimat a la indyjski, potrawa ni to słodka ni to ostra, ciekawe połączenie smaków. Właśnie się nią zajadam, mniam! I na jutro jeszcze sporo zostało. :)

  • Dzieciom w naszym przedszkolu bardzo smakowała. Wchodzi na stałe do naszego menu! :)

  • Magdalena

    Kati, super bardzo się cieszę :-)

  • Basia

    Bardzo dobra zapiekanka. Jedyny minus – pracochłonna ;)

  • Basiu, cieszę się, że zapiekanka smakowała. Fakt, jest nieco pracochłonna :-) Pozdrawiam

  • Kasia

    Zapiekanka rewelacyjna. Starszy synek który ostatnio jest wybredny w smakach zjadł cały talerz :) dziekuję. Blog jest super wiele przepisów juz wypróbowaliśmy i jestem pełna podziwu dla talentu i pomysłowości.

  • Kasiu dziękuję za miłe słowa. Cieszę się niezmiernie, że rozsmakowaliście się w ammniamowych przepisach :-) Pozdrawiam serdecznie

  • Katarzyna Szalast

    Kolejna pozycja która uwielbiam właśnie jestem w trakcie przygotowywania już po raz kolejny 😄😄😄

  • Super ! :)

  • Zuzanna

    Zapiekanka, która kilka lat temu podbiła nasze serca i do dziś jest obowiązkową pozycją raz w miesiącu :) Kochaja wszystkie dzieci, ja i nawet mój mąż- mięsożerca uwielbia, chwali się co jakiś czas w pracy, że ma tą dobrą zapiekankę. Pokazała mi ją mama. Pierwszy raz te kilka lat temu zrobiła mi ją z dobrze podsmażonymi kawałkami kurczaka zamiast ciecierzycy, było super, ale dla siebie miała z ciecierzycą i też była cudowna i robimy z ciecierzycą, szczególnie że teraz już na stałe eliminujemy większość mięsa.

  • Cudownie czytać takie słowa. Dziękuję, wzruszyłam się :-)

  • Kasia

    Dania jednogarnkowe to moje ulubione propozycje na obiad. Robią się szybko i są smaczne :) Prawie zawsze dodaje ziemniaki – uwielbiam!