Dżem z cukinii i jabłek
Dzisiaj moja kolejna propozycja na przetwory – pyszny i zaskakujący dżem z cukinii z dodatkiem jabłek i soku z cytryny.
O przepisie na dżem z cukinii dowiedziałam się od mojej serdecznej koleżanki Agnieszki z Krakowa podczas jednej z naszych telefonicznych pogawędek o życiu, o tym i tamtym (przy tej okazji serdecznie Panią Agnieszkę pozdrawiam). Przepis zmodyfikowałam po swojemu i powstało cudo. Był to przepis próbny, dlatego zrobiłam tylko dwa małe słoiczki, które przyznam się bez bicia, nie zdążyłam nawet zapasteryzować, bo ich zawartość po prostu skonsumowałam.
Cudownie smakuje na świeżej razowej bułce ze świeżymi figami. Delikatny kwaskowy smak dżemu, przełamany subtelną słodyczą fig – dla mnie poezja !
Oczywiście równie dobrze dżemik smakuje prosto ze słoika 🙂
To prawdziwy skarb na przetrwanie długiej zimy. Na pewno zrobię go jeszcze w większej ilości. Wam też polecam !
Jeśli zrobicie dżem z cukinii koniecznie dajcie znać czy Wam smakował.
Tymczasem ściskam i smacznego !
DrukujDżem z cukinii i jabłek
Składniki
1 cukinia ( dł. około 20-25 cm),
4 słodkie jabłka,
sok z 1,5 cytryny,,
szczyptę kurkumy,
1 płaska łyżeczka agaru,
1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu z wanilli,
skórka z jednej cytryny sparzonej i drobno pokrojonej (najlepiej bio),
syrop klonowy/ksylitol lub inny naturalny słód o neutralnym smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie
- Cukinię i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Całość włożyć do dużego garnka, dodać sok z 1 cytryny, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do momentu aż jabłka i cukinia rozpadną się (około 20 minut).
- Następnie dodać wanilię, kurkumę, pozostały sok z cytryny, syrop z agawy do smaku.
- Całość zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.
- Następnie tak przygotowany dżem postawić jeszcze raz na ogień, dodać, skórkę z cytryny i agar rozrobiony w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Wymieszać i gotować około 10 minut. Gotowy dżem przelać do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie je zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Notatki
Wskazówki:
Jeśli do przygotowania dżemu użyjemy żółtą cukinię, nie trzeba jej obierać.
Im słodsze jabłka, tym dżem wymaga mniejszego dosładzania.
Z podanej ilości wyszły mi dwa małe słoiczki o pojemności 150 ml i 200 ml.
Jeśli cukinia ma dużo pestek, należy je usunąć.
Agar to zagęstnik roślinny dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Zastępuje żelatynę.
Słowa kluczowe: dżem, cukinia, jabłko, cytryna
inny wymiar dżemu , taki odlotowy i śliczny oraz zdrowy
robiłam, wyszedł super 😉
czy można zastapić czymś ów tajemniczo brzmiący agar??
super pomysł 🙂
Mokka, agar to żelujący środek roślinny dostepny w sklepach ze zdrową żywnością. Mozna zastąpić go żelatyną.
Brzmi apetycznie 😀 Wypróbujemy …
Jola, daj znać, czy smakował 🙂 Pozdrawiam
Zrobiłam i to podwójną ilość. Bardzo mi i moim dzieciom smakuje! Dziękuję za ten przepis i polecam go wszystkim!
Zrobiłam go i dla mnie i dzieci jest przepyszny! Polecam i dziękuję za przepis!!!
Kasiu, cieszę się, żę dżemik zasmakował 🙂
[…] bardzo mnie zaciekawił, ponieważ do jego wykonania potrzebna jest nam cukinia :). Znalazłam go TUTAJ i bardziej przypomina dżem :). Oczywiście użyłam własnych proporcji, jak to ja […]
[…] Lubię ją w różnych postaciach np. smażoną w cieście naleśnikowym, w formie placuszków, dżemu, albo nadziewaną kaszą gryczaną i kurkami. Do tej pory nie robiłam z niej natomiast żadnej […]