Zupa dyniowo-soczewicowa – najlepsza

Dzisiaj zupa dyniowo-soczewicoway – wspaniała na rozgrzewkę i jesienną melancholię. Idealna na obiad czy kolację dla całej rodziny.

Jesień. Coraz zimniej, szarzej, coraz krótsze dni. Żeby nie dać się tej jesiennej melancholii, intensywnie szukam uroków jesieni. Znajduję. Las o tej porze jest magiczny, kasztany, żołędzie i kolorowe liście. Długie wieczory przy książce lub dobrym filmie i te aromatyczne, rozgrzewające dania. Oto jedno z nich :-)


Zupa dyniowo-soczewicowa

Drukuj przepis

Składniki

  • 500 g pokrojonej w kosteczkę słodkiej dyni (ja użyłam piżmowej),
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki zmielonej mieszanki kolendry i kuminu (w proporcji 1:1),
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
  • oliwa z oliwek lub inny olej jednonienasycony.

Przygotowanie

1

Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy i pokrojoną w kostkę cebulę, kardamon, kolendrę, kumin i imbir. Delikatnie zeszklić.

2

Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, dynię i wszystko zalać wrzątkiem, tak aby poziom wody sięgał 1 cm ponad warzywa.

3

Dodać ziele angielskie i gotować pod przykryciem. Gdy warzywa będą lekko miękkie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę i przecier pomidorowy.

4

Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

5

Zupę doprawić do smaku solą.

6

Podawać z lekko podprażonym sezamem.

7

Notatki

W zależności od gustu zupę można mocniej przyprawić.
Zupę można zmiksować na krem.
Gęstość zupy można regulować ilością wody.

Spróbuj również

  • Bardzo lubię takie sycące, rozgrzewające zupy, szczególnie jesienią i zimą. Twoja bardzo mnie przekonuje, szczególnie dzięki dodatkowi dyni!

  • Szukałam właśnie takiej wersji zupy dla maluchów – z soczewicą i dynia. Dziękuję!

  • Mar

    Mniam! Uwielbiam soczewicowe zupki, ale z dynią chyba nie robiłam jeszcze, cóż za przeoczenie:) Świeży imbir będzie idealny do niej

  • Magdalena

    Mar, dokładnie ze świeżym imbirkiem super :-) Zapomniałam dopisać, a robiłam akurat z suszonym bo tylko taki miałam :-)

  • Pyszna zupa, zrobiłam ją już w kilku wariantach. Dla najmłodszej córki (11 miesięcy) z niepaloną kaszą gryczaną albo jaglaną zamiast soczewicy. Też pyszna:) Imbir i dynia wspaniałe na jesień. Dziękuję za ten przepis.

  • Zupy z tego bloga zawsze mi smakują, ale ta przeszła właśnie samą siebie – jest BOSKA! Zjadłam wielki gar prawie całkiem sama (trochę zjadł mój synek ;))/

  • to juz druga zupa, po pomidorowej… rownie pyszna :)) dzieki Pani menu mojej corki bedzie zdecydowanie bardziej urozmaicone :) dziekuje!

  • Pingback: Zupy z dyni | W Krainie Smaku()

  • Irmina

    Zupa przepyszna! Właśnie się ugotowała i smakuje obłędnie :) Dziękuję za ten przepis :)

  • Niebo w gębie!

  • Agnieszka

    Super przepis :) przygotowałam zupę bez kardamonu i myślę, że była równie smaczna.

  • Agnieszko, cieszę się, że smakowała :-) Pozdrawiaim

  • Pingback: PO PROSTU DZIENNIK, #4 | Trzy dobre fakty()

  • Aneta

    Mega pyszna zupa! Najlepsza! Jesteś moim guru od zup ;) Przyprawy dobrane idealnie.

  • Dziękuję :) Cieszę się, że smakuje :-)

  • Pingback: Zupa grzybowa z makaronem gryczanym i orzechami laskowymi | Ammniam()

  • Gosia

    pyyyyyszna:)

  • :)