Wege fasolka po bretońsku

W kuchni roślinnej nie szukam zamienników mięsnego smaku, nie tęsknię za nim. Nie dla mnie sojowe parówki o smaku kurczaka i inne wynalazki. Lubię natomiast przygotowywać klasyczne dania, w których zwykle występuje mięso – bez jego udziału. Okazuje się, że wcale nie jest niezbędne, aby danie było rewelacyjne.

Jednym z takich dań jest fasolka po bretońsku. Bez kiełbasy, w wersji wege jest naprawdę pyszna – aromatyczna, intesywnie pomidorowa. Nie mówiąc już, o tym, że jest również zdrowsza :-)

Jakiś czas temu  „chodziła” za mną ta fasolka i w końcu ją zrobiłam. Smakowała wszystkim, nawet naszej najmłodszej Karolinie, tak że danie uważam za udane :)

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy i Wam przypadła do gustu :-)

wegefasolka2

Wege fasolka po bretońsku

Drukuj przepis

Składniki

  • 260 g suchej, drobnej białej fasolki
  • (po ugotowaniu będą to trzy szklanki)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dobrej jakości (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub ksylitolu
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz kajeński (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Przygotowanie

1

Fasolę namoczyć na noc, na 8-12 godzin, następnie ugotować ją do miękkości w świeżej nieosolonej wodzie.

2

Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek i zeszklić.

3

Dodać wszystkie przyprawy oprócz majeranku, pieprzu i soli. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć.

4

Następnie dodać ugotowaną fasolę, przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

5

Pod koniec doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i syropem klonowym.

6

Podawać z posiekaną natką pietruszki i razowym chlebem.

wegefasolka

Spróbuj również

  • Ania

    Pierwszy raz komentuje jakikolwiek blog a jestem pod tak ogromnym wrazeniem ze musze bardzo podziekowac za ten przepis. Fasolka absolutnie boska! Teraz przegladan inne przepisy i napewno bede probowac :)

  • Aniu, dziękuję za miłe słowa :-) Cieszę się, że fasolka smakowała. Mam nadzieję, że inne przepisy również przypadną Ci go gustu :-) Pozdrawiam serdecznie

  • gosc

    witam, zrobiłam właśnie fasolkę, wyszła pyszna, ale zamiast pietruszki, której nie miałam – porcje fasolki posypałam parmezanem – oczywiście zrobionego wedlug przepisu am mniam. Parmezan dodał takiej glębi, że z pysznej fasolki zrobiła się nieziemska :-)

  • Magda Gembacka

    Bardzo się cieszę, że smakowała :-)

  • Betty Asha

    że też wcześniej nie odkryłam tego bloga ! Przepis niebawem wykorzystam , tylko niech mi fasolka borlotti obrodzi :) Ja też przeważnie nie szukam smaku mięsa w daniach bezmięsnych , wyjątkiem jest bigos z kiszonej kapusty , żurek i kapuśniak , może nawet nie smaku mięsa ale żeby te potrawy miały smak ….z bigosem sobie poradziłam – mnóstwo śliwek i synek uwielbia , kapuśniak – najlepszy to kapuśniako-cebulowa czyli dużo duszonej cebuli , praktycznie pół na pół z kapuchą . Jedynie z żurkiem nie mogę sobie poradzić …

  • Magda Gembacka

    :D ak zrobisz to daj znać, czy smakowała :-) A przepis na żurek też jest na blogu, może przypadnie Ci do gustu :-) Pozdrawiam

  • Własnie kończę gotowanie :D Jestem ciekawa smaku, bo pachnie wyśmienicie <3

  • Marto, super. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :-)

  • ola

    przepis super! ja dodałam jeszcze wędzone tofu i smak obłędny!

  • Ciesze się, że smakowało :-)