duetnalesnik2

Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i płatkami migdałowymi

Share Button

Pyszne naleśniki ze świeżym szpinakiem, twarogiem i lekko podprażonymi płatkami migdałowymi – w sam raz na obiad, czy kolację dla całej rodziny.

Dzisiaj propozycja obiadowa i znów na zielono – naleśniki.  Proste składniki, a smak boski! Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Lubię takie dania. Moi dwaj mężczyźni (Mały i Duży) również są zachwyceni. Mało tego, przepis poszedł dalej, naleśniki znalazły się na stałe w menu babci Marysi i cioci Oli :-) Am mniam !


Naleśniki szpinakowe z twarożkiem i migdałami

(przepis na pods. przepisu Vegavani zmodyfikowany)
Danie dla maluszków po 18 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
Ciasto:
280 g mąki pszennej/orkiszowej razowej (typ 2000) lub graham (typ 1850) (ok. 2 szkl.),
szczypta soli,
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatałowej,
300 g zimnej wody (ok 2 szkl.),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 jajko,
duża garść świeżego szpinaku.

Nadzienie:
330 g półtłustego twarogu,
65 g lekko podprażonych płatków migdałowych,
ok. 3 łyżek jogurtu naturalnego,
3 cebule dymki ze szczypiorkiem,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól.

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Na koniec dodać do niego drobno pokrojony szpinak (całość można chwilę zmiksować blenderem, naleśniki będą miały wtedy bardziej intensywny zielony kolor). Gotowe ciasto wstawić na około 30 minut do lodówki.

W tym czasie drobno posiekać cebulę dymkę ze szczypiorkiem i podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Wystudzić. Następnie połączyć i wymieszać ze sobą twaróg, migdały, podsmażoną cebulkę i pozostałe składniki nadzienia.

Ciasto naleśnikowe wyjąć z lodówki i wymieszać. Smażyć naleśniki na niewielkiej ilości oliwy. Smażąc na patelni teflonowej należy nalać na patelnię troszkę oliwy, rozprowadzić po całej patelni i zetrzeć jej nadmiar. Usmażyć pierwszego naleśnika, kolejne smażyć już bez dodatkowego natłuszczania patelni.

Na usmażone naleśniki rozprowadzić farsz, złożyć w trójkąty i smażyć (na niewielkiej ilości tłuszczu lub bez) z dwóch stron, aż lekko się zarumienią.
Podawać z jogurtem. Naleśniki można dodatkowo posypać szczypiorkiem i płatkami migdałowymi.

Smacznego !

Zobacz również:

5 komentarzy

  1. Witam,
    To ja mam od razy pytanie w kwestii ciasta – jak je robię z mąki o tak wysokim typie (2000) to niestety ale nie daje mi się potem ladnie składac, wychodzi gąbczaste i blinowate :( muszę dosypać trochę białej, próbowałam kukurydzianą, ale średnio to wyszło… Jaki jest pani sekret, że nalesniki wychodzą jak trzeba?

  2. Do Honey: Sekret dobrego ciasta naleśnikowego z mąki razowej to dobrze zmielona mąka, około 30-60 minutowy odpoczynek ciasta w lodówce i smażenie cieniutkich naleśników na dobrej patelni (ja smażę zawsze na teflonowej).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by sweet Captcha