Drukuj

Szparagi z kalaforem i bobem

szparagi z kalafiorem i bobem
Powiększ

Składniki

1 pęczek zielonych szparagów
200 g kalafiora
1 szklanka ugotowanego bobu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sok z cytryny
sól
posiekane orzechy lub migdały
płatki drożdżowe

Przygotowanie

  1. Kalafior ugotować w wodzie lub na parze.
  2. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i pokroić na 2 cm kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi i krótko smażyć na średnim ogniu, tak, aby lekko się podsmażyły i były al dente.
  4. Dodać do nich rozdrobniony na różyczki ugotowany kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około 5 minut.
  5. Następnie dodać bób, pieprz ziołowy oraz sól i sok z cytryny do smaku.
  6. Całość wymieszać. Posypać płatkami drożdżowymi i posiekanymi orzechami.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą albo ryżem.

Notatki

Do tego dania można dodać również kalafior upieczony.

Słowa kluczowe: szparagi, bób, kalafior

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x