Słodki zielony koktajl z dużą dawką antyoksydantów

Zielone koktajle towarzyszą nam każdego dnia. Nawet wtedy, gdy na dworze robi się chłodniej. To świetna dawka błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów podana w łatwo przyswajalnej formie.

Taki koktajl przygotowuję zazwyczaj rano i serwuję całej rodzinie. Po nim jest śniadanie -jesienią i zimą koniecznie ciepłe.

Koktajl, który dzisiaj Wam prezentuję składa się m.in. z bardzo zdrowych zielonych warzyw krzyżowych (kapusty bok choy, brokułów i  rukoli), które zawierają fitozwiązki o silnym działaniu antynowotworowym.  W połączeniu z owocami tworzą słodką, pyszną kompozycję na którą skuszą się nawet dzieci. Pijmy zatem na zdrowie :-)

koktajlslodki

Słodki zielony koktajl z warzyw krzyżowych i owoców

Drukuj przepis
Porcje: 4

Składniki

  • 1 szklanka posiekanej kapusty bok choy
  • garść rukoli
  • 1 różyczka brokuła (25-30 g)
  • 1 średnio dojrzały banan
  • 1,5-2 szklanki winogron
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki włożyć do blendera kielichowego i zmiksować na gładki koktajl.

Notatki

Kapustę bok choy można zastąpić jarmużem.
Warto do koktajlu dodać nieco zmielonego siemienia lnianego, aby wzbogacić go o kwast tłuszczowe Omega 3.

Spróbuj również

  • Aniela

    Tez uwielbiam koktajle, tylko nie mam czym ich robić. Masz jakieś sposoby, które umożliwiają zrobienie takiej pyszności bez wyciskarki? Czy trzeba zainwestować w wyciskarkę?

  • Takie koktajle robi się bez wyciskarki, przy użyciu blendera kielichowego. Nie trzeba kupować najdroższego, na rynku jest coraz więcej tańszych, ale dobrej jakości produktów tego typu :-)