Wyniki urodzinowej zabawy i przepis na śliwkowo-czekoladowy krem jaglany

Wakacje się skończyły, a wraz z nimi definitywny koniec leniuchowania. Ten czas był mi bardzo potrzebny, by się zregenerować i nabrać sił.  Wypoczęłam. Wracam do Was z nową energią :-) Na dobry początek mam dla Was wyniki urodzinowej zabawy i przepis na pyszny jaglany krem.

Za udział w zabawie bardzo wszystkim dziękuję. Cieszę się, że tyle osób zechciało napisać kilka słów o sobie, swojej rodzinie i drodze do zdrowego odżywiania. Dziękuję za każdą Waszą historię. Nie spodziewałam się, że rośnie pokolenie dzieci wychowywanych na ammniamowych przepisach – fantastycznie. Dziękuję Wam za każdą opinię o blogu i każdą wskazówkę. Na pewno wezmę je pod uwagę. Nic tylko działać dalej.

Teraz rzecz najważniejsza, czyli zwycięzcy zabawy, którzy zostali wybrani drogą losową przez Kacperka. Oto one:

1. Kasia Kaniewska,
2. Aleksandra Gmach,
3. Anna Olesińska.

Gratuluję :-)

Dziewczyny prześlijcie mi mailem Wasze adresy pod które mam wysłać książki.

Tymczasem zapraszam wszystkich na prosty, zdrowy i pyszny  jaglany krem czekoladowo-śliwkowy.

jaglankasliwkowa2a

Jaglany krem śliwkowo - czekoladowy

Drukuj przepis

Składniki

  • 15 śliwek węgierek
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( to jest około 1/3 szklanki kaszy nieugotowanej)
  • 1/2 szklanki ulubionego mleka roślinnego np. z orzechów laskowych, migdałów, ryżowego
  • kilka daktyli wcześniej namoczonych
  • 2 łyżeczki karobu lub kakao
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • do przybrania: orzechy włoskie, migdały, świeże, pokrojone śliwki.

Przygotowanie

1

Śliwki wypestkować, włożyć do rondelka i dusić pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż zmiękną. Można dodać do nich ewentualnie troszeczkę wody, aby się nie przypaliły.

2

Następnie uduszone śliwki wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na gładką masę. W razie konieczności można dodać więcej mleka roślinnego.

3

Przybrać orzechami i kawałkami śliwek.

4

Podawać na ciepło lub na zimno.

jaglankasliwkowa3

Spróbuj również

  • O! Podziękuj bardzo Kacperkowi! :D
    I Tobie dzięki za te kilka lat :)

  • Aleksandra

    O raaany, dziękuję bardzo ; )
    Tyle szczęścia. Nie mogę się doczekać kiedy pogrążę się w lekturze!
    Kacperek – jesteś cudowny ; ) Dzięki, Magda ; ) Raz jeszcze wszystkiego dobrego i rozwijaj się dalej!

  • Szkoda, że tym razem nie ja wygrałam… coś nie mam szczęścia do wygranych… :(Ech, najważniejsze, że jest nowy przepis… ja bardzo lubię podsmażyć śliwki na oleju kokosowym do tego typu dań a potem posypać je podprażonymi płatkami migdałowymi lub nasionami konopi- to mój smak:)

  • Madzia, nie martw się. Może następnym razem się uda :-) A podsmażone śliwki z migdałami też są cudowne. Proste i pyszne. Też bardzo lubię :-) Pozdrawiam

  • Olu, nie ma za co :-) Pozdrawiam

  • Podzękowałam :-) Kasiu napisz mailem swój adres. Pozdrawiam

  • daneeka

    Pyszny i zdrowy deser. Dziekuje! :)

  • Pingback: Krem / budyń dyniowo-jaglany z piernikową nutą | Ammniam()