Serek z orzechów nerkowca

Serek wegański bez laktozy, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych serów.

Szaleję od jakiegoś czasu z wegańskimi serkami z orzechów nerkowca.
Dla mnie bomba. Panowie również zaakceptowali eksperymenty Mamki, więc tym bardziej się cieszę i wciąż wymyślam inne wersje.
Serek jest pyszny. Ma lekką, aksamitną konsystencję. Można go kroić w plasterki lub rozsmarować.

Oto przepis podstawowy, a pod nim dodatkowe wskazówki kulinarne.

Serek z orzechów nerkowca

(przepis na podstawie przepisu z bloga Zdrowie na talerzu, nieco zmodyfikowany)

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca (około 150 g) (wcześniej namoczonych przez 2, 3 godz.),
1,5 szklanki mleka roślinnego  (np. ryżowego, owsianego, sojowego),
sok z  z 1/2 cytryny,
2-3 ząbki czosnku,
4 łyżeczki agaru (roślinny środek żelujący dostępny w sklepach ze zdrową żywnością),
sól.


Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę (masa będzie rzadka). Następnie masę przelać do garnka i zagotować cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i cały czas mieszając gotować jeszcze 3 – 4 minuty. Gotową masę przelać do naczynia opłukanego wcześniej zimną wodą (ja używam kokilek o średnicy 9 cm). Następnie naczynie przykryć od razu folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie na powierzchni serka twarda skórka) i odstawić. Gdy serek wystygnie, włożyć do lodówki. Gotowe.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Moja ulubiona wersja serka to ta z dodatkiem dużej ilości czosnku i z dodatkiem czarnuszki.
  2. Do serka można dodać np. suszone pomidory, pieczoną paprykę, oliwki (można dodać je przed zagotowaniem serka i zblendować razem z pozostałymi składnikami lub też dodać je  po zagotowaniu serka drobno posiekane).
  3. Serek można wyjąć z naczynia i kroić w plasterki lub rozsmarować na kanapce.
  4. Serek jest pyszny z dodatkiem rukoli, pestek dyni, słonecznika,
  5. Dobrze smakuje również z szałwią hiszpańską, kminkiem.
  6. Z podanej ilości wychodzą trzy kokilki o średnicy 9 cm.

Spróbuj również

  • Bardzo pomyslowe, zeby nerkowce zagescic agarem, na pewno wyprobuje ;)

  • oooo tak tak te z nerkowców i migdałów uwielbiam , ja najczęściej zakwaszam je odrobina soku z ogórków kiszonych ,ale wszelkie podróby nabiały uwielbiam(a sam nabiał poza masłem nie tego)

  • Apetycznie wygląda ten serek, sama bym się skusiła.

  • gin

    Hmm… Ciekawie musi taki serek smakować, kiedyś wypróbuję :)

  • Nie moge dostac agaru, a bez niego czy sie uda? a jak nie agar to co?

  • Magdalena

    Joanno, bez agaru nie wyjdzie, serek będzie miał rzadką konsystencję. Zamiast agaru ewentualnie wchodzi w grę żelatyna, ale jej nie polecam. Może spróbuj kupić agar przez internet np. tu

  • Magdalena

    Vegan&vain spróbuj, spróbuj :-)

  • Magdalena

    anna, skuś się skuś :-)

  • Magdalena

    margot, a widzisz, nigdy nie próbowałam jakoś z tym sokiem ogórkowym, a będzie na bank pyszne, bo uwielbiam taki soczek jak i kiszone ogórki :-)

  • Witaj, miło mi zaprosić Cię do zabawy:
    http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    Pozdrawiam.

  • Serek jak wyglada tak tez smakuje. Pychota!

  • Magdalena

    Super! Cieszę się, że smakuje!:-)

  • Ela

    czy nerkowce można zastąpić jakimiś innymi orzechami?:)

  • Ela

    Już się od niego uzależniłam. Teraz kupuję orzechy na kg. Pozdrawiam, Ela:)

  • Anna

    Pani Magdaleno super serek!!! Konsystencja bardzo fajna choć u mnie bardziej wyszedł do smarowania- robiłam na domowym mleku owsianym, z czosnkiem smakuje niczym fromage:) czy ma Pani może jakiś pomysł co dodać, aby smakował trochę jak camembert?:)

  • Aniu, cieszę się, że Ci smakuje :-) Nie mam pojęcia jak stworzyć smak serka camembert, niestety :-)

  • Justyna

    Niestety nie smakuje:( ser wyszedł bardzo mdły (nie licząc mocnego posmaku czosnku)

  • Przykro mi, że nie smakował.