Drukuj

Pyszny i prosty krem koperkowy

krem koperkowy
Powiększ

Składniki

duży pęczek koperku
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 średnia kalarepa
3 średnie ziemniaki
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie
1 łyżeczka jasnej pasty miso (opcjonalnie)
12 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (opcjonalnie).
sól,
pieprz

Do podania: lekko podprażone pestki słonecznika i dyni
ugotowana fasola, grzanki z razowego chleba.

Przygotowanie

  1. W dużym garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę seler, a po chwili pokrojoną w kostkę kalarepę i ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Całość zalać 1 litrem wrzątku i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
  3. Następnie wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać pokrojony niedbale pęczek koperku, pastę miso, sok z cytryny i całość zmiksować na gładki krem. Już nie gotować.
  4. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta dolać jeszcze nieco wody.
    Podawać z lekko podprażonymi nasionami słonecznika i dyni lub grzankami.

Słowa kluczowe: koperek

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x