Proste i smaczne placki ziemniaczano-porowe

Uwielbiam ziemniaki, bardzo lubię por i kocham placki. Nie mogło być zatem inaczej – musiały powstać placki ziemniaczano-porowe. Bajecznie proste i smaczne.

W towarzystwie majonezu z nerkowców z dodatkiem świeżego koperku smakują wyśmienicie.  Można podać je również z innym sosem lub nawet bez. Obowiązkowo jednak z dużą porcją surówki. I obiad gotowy :-)

placki_DSC2848

Placki ziemniaczano-porowe

Drukuj przepis
Porcje: 16 sztuk

Składniki

  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 300 g pora (białej części),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki mąki (pszennej, orkiszowej lub kukurydzianej),
  • sól,pieprz.

Przygotowanie

1

Por drobno pokroić, wrzucić na patelnię z 1 łyżką oliwy i 2 łyżkami wody. Dusić od czasu do czasu mieszając, do momentu aż por zwiotczeje i będzie miękki.

2

W tym czasie obrane ziemniaki włożyć do pojemnika blendera z ostrzem S i zmiksować na drobne kawałeczki, po chwili dodać podduszony por oraz mąkę i jeszcze raz całość zmiksować do uzyskania zwartej, drobno posiekanej masy (to nie ma być gładka papka).

3

Na koniec masę ziemniaczano-porową doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażyć z obu stron niewielkie placuszki.

5

Podawać np. z majonezem nerkowcowym z dodatkiem świeżego koperku lub sosem pieczarkowym.

Notatki

Gdyby placki się rozpadały, dodać nieco więcej mąki,
Do masy ziemniaczano-porowej można dodać jeszcze przyprawy np. szczyptę tymianku, wędzonej papryki lub czarnuszkę.

placki ziemniaczano-porowe

Spróbuj również

  • niedawno przygotowywałam krem porowo-ziemniaczany, a teraz czas n placuszki! :)

  • por i ziemniaki duet doskonały we wszystkich daniach :-)

  • Uwielbiam Twoje przepisy, po prostu uwielbiam!
    Diana

  • :) Bardzo dziękuję. Cieszę się z tego niezmiernie :D Pozdrawiam

  • Alicja Gajewska

    A wyjdą z piekarnika?

  • Powinny wyjść. Tylko należy je wtedy piec tylko chwilę, żeby je podgrzać i przedpodaniem chwilę odczekać.