pierogi1

Pierogi ruskie troszkę inaczej

Share Button

Nabrałam wielkiej ochoty na pierogi :-) To jedno z moich ulubionych dań. Mogłabym jeść je na śniadanie, obiad i kolację.  Nigdy mi się nie znudzą. A Wigilia bez pierogów, cóż… to nie Wigilia. Mimo, że do świąt jeszcze dwa miesiące, wczoraj cudowne pierożki zagościły na naszym stole. Trochę inne niż te tradycyjne, ale równie przepyszne. Zamiast białej mąki użyłam orkiszowej, a do nadzienia z ziemniaków, białego sera i podsmażonej cebulki dodałam troszkę curry. Pycha! Smakowały wszystkim! Kacperek był zachwycony! On uwielbia wszelkie dania, które można trzymać w rączce. Mały pochłonął pierogi w mgnieniu oka. Najpierw obgryzał brzegi pieroga, a potem wgryzał się w nadzienie. Am mniam!

pierogi1

Pierogi ruskie z curry

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki orkiszowej typ 1850 (graham)
gorąca woda
sól

Składniki na farsz:
1/2 kg ziemniaków
250 g twarogu
1 duża cebula lub dwie mniejsze
oliwa z oliwek
sól
curry

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać i dokładnie ugnieść na puree. Dodać rozdrobniony twaróg, podsmażoną na oliwie z oliwek cebulę, sól i curry. Wsztystko dokładnie wymieszać.

Z mąki, soli i wody wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość ok 2 mm. Za pomocą szklanki wyciąć krążki. Nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Od momentu gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze ok. 3 minut.

Na ciepłe pierogi można położyć troszkę masła. Podawać z warzywami.


Smacznego!

pierogi2

Zobacz również:

1 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *