Pieczone pieczarki nadziewane zieloną pastą z awokado i szpinakiem

Wielkanoc za pasem, a więc z tej okazji mam dla Was kilka świątecznych przepisów. Pierwszy z nich to pieczone  pieczarki nadziewane pastą ze szpinaku, bazylii, awokado i pistacji.

Nie jest to tradycyjne danie, ale myślę, że spokojnie może gościć na wielkanocnym stole zamiast jajek, albo obok nich i innych znanych dań.
Nadziewane pieczarki fajnie się prezentują, są proste do przygotowania i naprawdę pyszne. Robiłam je już kilka razy i jestem zauroczona tym daniem.
Ciekawe, czy i Wam się spodoba i będzie smakować ? :-)

A jutro zapraszam Was po kolejny świąteczny przepis :-)

pieczarki3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • 6-8 białych lub brązowych pieczarek
  • oliwa z oliwek, sól
  • 1 dojrzałe awokado
  • 50 g obranych pistacji
  • 40 g świeżego szpinaku
  • 25 listków świeżej bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z cytryny do smaku
  • sól

Przygotowanie

1

Pieczarki umyć, obrać ze skórki kapelusze i pozbyć ich trzonków.

2

Posmarować kapelusze oliwą z oliwek i natrzeć solą.

3

Następnie położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wierzchem kapelusza do góry) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 20 - 30 minut.

4

W tym czasie zrobić nadzienie miksując na gładko wszystkie pozosytałe składniki, doprawić solą i sokiem z cytryny.

5

Kapelusze pieczarek wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie napełnić zielonym nadzieniem. Całość można jeszcze posypać pokruszonymi pistacjami. Podawać.

pieczareczki2

Spróbuj również

  • Kiedy spojrzałam na miniaturkę w pierwszej chwili, myślałam, że są to babeczki z kremem :D
    Tak czy inaczej – bardzo kreatywne podanie i oryginalny przepis! I zdjęcia piękne! Pozdrawiam!

  • super pomysł! muszę pokazać mamie, trzeba po prostu zrobić! i tak myślę, że świetnie się sprawdzą na wielkanocnym stole :)

  • Agnieszka Naj

    Am-mniam ;) Tylko samo awokado jest takie pyszne, że zawsze mi go szkoda do past ;)

  • margot

    coś zachwycającego i to jak , chyba muszę przebudować menu na Wielkanoc

  • Anna

    Wypróbuję na pewno:) czy o tej porze roku jest dostępny świeży szpinak?

  • Magda Gembacka

    Super, koniecznie daj znać czy smakowały :-) Co do szpinaku to o tej porze roku można kupić pakowany. Ja kupuję taki w wersji eko.

  • Magda Gembacka

    :D Przebuduj, albo rozbuduj :-) Ściskam

  • Magda Gembacka

    :D Och, ja też lubię awokado saute, z odrobiną soku z cytryny. Mniam

  • Magda Gembacka

    Zróbcie i podzielcie się wrażeniami smakowymi :-)

  • Magda Gembacka

    Dzięki :-) Taki krem i na babeczki się nadaje. Trzeba tylko wywalić czosnek, bazylię zastąpić np. miętą albo pominąć, posłodzić, dodać wanilię, albo wiórki kokosowe.:) Pozdrawiam

  • Anna

    Pieczarkosy super:) zielona pasta mniam

  • Magda Gembacka

    Cieszę się, że smakowały :-) Ściskam wiosennie :-)

  • mamawkuchni

    Świetny przepis! Z chęcią wykorzystam zieloną pastę też w innym daniach. Pozdrawiam i zapraszam do siebie https://mamawkuchni.wordpress.com/ :)