Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki – nie tylko na kanapki

Jeśli nie chcecie jeść ciągle słodkich śniadań, albo po prostu nie lubicie, mam dla Was kolejną wytrawną propozycję. Tym razem jest to pasta z czerwonej soczewicy i marchewki z dodatkiem tahini i kminu rzysmkiego, którą można podać na dwa sposoby.

Pierwszy z nich to klasyczne kanapki posmarowane pastą, posypane uprażonym lekko sezamem i posiekaną świeżą kolendrą. Drugi sposób to pasta jako dip podana z górą różnych, surowych warzyw. Prosto, świeżo i kolorowo. Lubię szczególnie wersję drugą. Wszystko skrapiam jeszcze sokiem z cytryny i jem z dodatkiem chleba, ryżu albo jakiejś kaszy.

I co powiecie na takie śniadanko ?


pastams3

 

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (około 1/3 szklanki suchej)
  • 1 szklanka nie całkiem gładkiego purée z uduszonych, ugotowanych na parze lub upieczonych marchewek
  • 1-2 łyżeczki jasnej pasty sezamowej tahini
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta suszonego imbiru
  • szczypta chilli (opcjnalnie)
  • sól do smaku
  • Dodatki:
  • sezam,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki wymieszać na niezupełnie gładką pastę. Chyba, że nie lubicie mieć żadnych grudek, wtedy można zmiksować na zupełnie gładko ;)

2

Podawać jako pastę na kanapkach lub w formie dipu z dużą ilością świeżych warzyw.

Spróbuj również

  • świetna pasta! takie smaki lubię, a smarowidła tym bardziej, sprawdzają się idealnie na kanapki do szkoły :)

  • Margi

    super, kocham soczewicę, dziś mam pasztet z zielonej a jutro zrobię pastę z czerwonej mniam! Dzięki za kolejną wspaniałą inspirację :)

  • margot

    świetna i te dwie wersje do podania , Madzia szkoda ,że nie mieszkasz rzut beret od Alci :D

  • Katasza

    Piękne zdjęcie! to z dipem. Kocham takie jedzenie:)!

  • Magda Gembacka

    Dziękuję :-) Ja też kocham :-)

  • Magda Gembacka

    :-) Ala po prostu musisz przyjechać na wycieczkę do Warszawy :-)

  • Magda Gembacka

    Proszę bardzo. Daj znać, czy smakowała :-) Pozdrawiam

  • Magda Gembacka

    Dokładnie – pasty są idealne do szkoły :-)

  • Hmm ciekawa propozycja:-) chyba jutro wypróbuję bo właśnie miałam robić pastę ze straczkowych. Udanego wieczoru!

  • Fajna propozycja!
    alexanderkowo.blogspot.com

  • Monika Anna Jankowska

    Skusiłam się! Pyszna pasta, wszyscy domownicy zachwyceni smakiem:) Zmieniłam tylko kmin rzymski na czarnuszkę (kminu nie miałam, a czarnuszkę tak).