Kotleciki z kaszy jęczmiennej ze szparagami

Sezon na szparagi trwa tak, że dzisiaj danie z ich udziałem – kotleciki z kaszy jęczmiennej z zielonymi szparagami- zdrowe, pyszne wiosenne danie na obiad lub kolację.

Szparagi… najbardziej lubię te zielone i w zasadzie tylko takie kupuję. Nie trzeba ich obierać i są bardziej wartościowe niż białe. Jak je przyrządzam? Najczęściej po prostu gotuję je na parze, do tego świeże masło lub oliwa z oliwek, pestki lub starty parmezan. Prosto i pysznie. Czasami podaję z jajkami, robię zupę, a czasami chrupiemy  je na surowo.

Dzisiaj szparagi w nieco innej formie, jako składnik kotletów z kaszy jęczmiennej. Kacper bardzo polubił te kotleciki tak, że zajęły już na stałe miejsce w naszym rodzinnym menu.

duetszparag

Kotlety z kaszy jęczmiennej ze szparagami

Danie dla maluszka po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:

1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
6 cienkich, zielonych szparagów
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
bułka tarta razowa lub otręby (pszenne lub orkiszowe)
1 garść posiekanej trybuli
1 garść posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól

Kaszę dobrze wypłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Wystudzić. W międzyczasie ugotować al dente szparagi (na parze lub w małej ilości wody) i drobniutko je pokroić. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodać do nich startą na grubych oczkach marchewkę i chwilę poddusić. Następnie zdjąć z ognia i dodać szparagi. Wymieszać. Warzywa połączyć z kaszą jajkami oraz posiekaną drobno natką i trybulą. Doprawić solą. Gdyby masa była troszkę za rzadka, można dodać jeszcze troszkę bułki tartej lub otrąb. Formować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej lub otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy lub upiec w piekarniku.

Smacznego!

Wskazówki:

  1. Jajka można zastąpić kilkoma ugotowanymi ziemniakami, ugniecionymi na purée.
  2. Trybula to zioło, przyprawa o lekko anyżkowym smaku. Można ją pominąć, dodając więcej natki.
  3. Zamiast robić kotlety, można tylko wymieszać ciepłą kaszę z warzywami posypać ziołami, doprawić i podawać w takiej formie.

szparagi

Spróbuj również

  • Jajko mozna rowniez zastapic dwiema lyzkami platkow owsianych zalanych wrzatkiem.
    Pozdrawiam.

  • Pycha! Nie robiłam kotlecików, zjadłam papkę ;)

  • Bardzo smaczne, w mig zjedzone :) Polecam zarówno tym, którzy jedzą mięso jak i tym, którzy nie jedzą mięsa – to pyszne urozmaicenie!
    Pozdrawiam!:)

  • kotlety pycha córka się nimi zajadała tylko mały problem bo mnie się nie udało ulepić kotletów więc zjedliśmy papkę :) nie mam pojęcia co zrobić żeby się ulepiły

  • Pycha :) Co prawda udało mi się dostać tylko białe, konserwowe szparagi oraz nie dodałam trybuli ale i tak nam smakowało :) POLECAM :)

  • Magdalena

    Asiu, cieszę się, że Ci smakowało :-)

  • To jest straszne! Na blog wpadłam przypadkiem (guglałam coś i mi wyskoczył), a teraz nie mogę się oderwać, bo co przepis, dochodzę do końca strony, a tam w „podobnych postach” tyle fantastycznych przepisów, że wchodzę dalej!
    ;)

  • PS. Przydałby się przycisk „powiadom mnie o kolejnych komentarzach” – myślałaś kiedyś, żeby coś takiego dodać?

  • Magdalena

    Kasiu, dzięki za podpowiedź.Właśnie wgrałam taką wtyczkę. Mam nadzieję, że będzie działać :-) Pozdrawiam

  • Magdalena

    Kasiu, cieszę, że Ci się podoba :-) Pozdrawiam