fbpx Drukuj

Kotleciki z pieczarek i tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

500 g pieczarek
1 cebula
1/2 kostki tofu naturalnego (90 g)
34 łyżki nasion słonecznika
23 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka sosu sojowego
12 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól

Przygotowanie

  1. Pieczarki delikatnie umyć, osuszyć i wraz z trzonkami pokroić w plasterki.
  2. Patelnię postawić na ogniu, wlać do niej 1 łyżkę oliwy, wrzucić pokrojone pieczarki, dodać szczyptę soli i podsmażyć (pieczarki mają się delikatnie zarumienić i zmienić swoją strukturę). Przełożyć do miski.
  3. Na tej samej patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodać ją do pieczarek.
  4. Potem dołożyć rozkruszone tofu i całość zmiksować za pomocą blendera żyrafy na gładką masę.
  5. Dodać pozostałe składniki i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać.
    Następnie formować niewielkie kotleciki.
  6. Położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
2
0
Would love your thoughts, please comment.x