Kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami

Dzisiaj coś dla tych osób, które nie lubią słodkich śniadań – zdrowe kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami. Niebo w gębie.

Zdjęcie poniżej przedstawia kanapkę w wersji subtelnej – chciałam, żeby ładnie wyglądała. Przygotowując taką kanapkę dla siebie, daję na nią znacznie więcej buraków i zielonych liści :-) Uwielbiam.

A marynowane plastry pieczonych buraków są wspaniałe. Świetnie sprawdzają się nie tylko na  kanapach, ale też w sałatkach. Można przechowywać je w lodówce nawet do 7 dni.

Zachęcam was do eksperymentów. Bawcie się przyprawami, zmieniajcie proporcje i róbie swoje pyszne kanapki.

 

Kanapki z wędzonym tofu i pieczonymi marynowanymi burakami

Drukuj przepis
Porcje: 4-5

Składniki

  • 2 upieczone średniej wielkości buraki (najlepiej podłużne)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 -3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1/8 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • razowe pieczywo
  • wędzone tofu
  • dowolna zielenina: rukola, kiełki, roszponka ect.

Przygotowanie

1

Oliwę i ocet winny wymieszać z wszystkimi przyprawami i czosnkiem.

2

Upieczone wystudzone buraki pokroić w cieńkie plastry włożyć do miseczki, polać je przygotowaną marynatą i delikatnie wymieszać tak, aby marynata pokryła każdy plasterek.

3

Miseczkę przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

4

Na kromki razowego pieczywa położyć plastry wędzonego tofu, na nie położyć plasterki buraków, a na nie dowolną zieleninę.

5

W razie potrzeby można doprawić jeszcze solą i czarnym pieprzem.

Notatki

Kanapki można dodatkowo posmarować najpierw guacamole (dojrzałe awokado zmiksowane na pastę z dodatkiem soku z cytryny i soli wymieszane z posiekanym szczypiorkiem)

Spróbuj również