Dzień Dziecka i koktajl truskawkowo-migdałowy z babeczką

Na Dzień Dziecka i nie tylko – pełen wapnia koktajl truskawkowo-migdałowy z babeczką.

Znów koktajl, ale ostatnio w naszym menu często goszczą te bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne, no i odżywcze przysmaki :-)
Dzisiaj koktajl truskawkowo-migdałowy, a do niego babeczka  z migdałów, amarantusa i sezamu.

A wszystkim Dzieciakom z okazji ich Święta wiele miłości, radości, dobrych ludzi wokół i spełnienia marzeń :-)

Koktajl truskawkowo-migdałowy
(2-3 porcje)

Danie dla maluszków po 10 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E Lorenc, dietyk.

Składniki:
2 szklanki truskawek,
1 szklanka mleka migdałowego,
kilka namoczonych wcześniej daktyli (im więcej tym koktaj będzie bardziej słodki),
1 łyżka masła migdałowego lub miąższu z migdałów, który został po zrobieniu mleka migdałowego.

Wszystkie składniki należy zmiksować. W razie konieczności dodać ciut więcej mleka migdałowego, jeśli koktajl jest zbyt gęsty.

Smacznego !

Babeczka migdałowo-amarantusowo-sezamowa
( 2-3 babeczki)

Składniki:
50 g zmielonych migdałów,
10 g amarantusa eksandowanego,
1 łyżka masła migdałowego,
1 łyżka tahini,
2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy.

Połączyć ze sobą wszystkie składniki, uzyskując dosyć zwartą masę. Masa trochę się klei, dlatego najlepiej zagniatać je lekko zwilżonymi rękami. Gotową masę włożć do wysmarowanych olejem małych foremek, przyciskając ją palcami do dna i boków. Napełnione masą foremki włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie  foremki włożyć  do nagrzanego do 160 °C i piec około 20-30 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią. Gotowe babeczki należy całkowicie wystudzić  i wtedy dopiero można je wyjąć z foremek. Babeczki można wypełnić budyniem i świeżymi truskawkami.

Smacznego !

Spróbuj również

  • piękne zdjęcia!
    podobaja mi się smaki. amarantus, migdały w babeczce. cudowna świeża truskawka migdałowa w lekkim koktajlu. wspaniałości!

  • Madzia ja się chyba uzależniłam od twoich wpisów , przepisów i zdjęć , jak tu wchodzę to lądują się moje życiowe akumulatory ma maksymalna moc
    A juz ta babeczka to koniecznie do zrobienia*

  • Magdalena

    Ala, miło mi to słyszeć :-) Mam nadzieję, że babka będzie Ci smakować :-)

  • będą , będę – jutro robię

  • Magdalena

    Super. Daj znać, czy wyszły :-)

  • jeszcze nie piekłam , bo się okazało ,że nie mam amarantusa (mam tylko ziarno i mąkę),ale już sobie zamówiłam i myślę ,ze jutro , pojutrze już będzie

  • Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!