Deser w stylu retro – galaretka z owocami i bitą śmietaną

Taki deser pamiętam z dzieciństwa. To był hit. W kawiarniach herbatę czy kawę podawano wtedy w szklankach, a swoją uwagę przykuwały wysokie, szklane gabloty w których wnętrzu dumnie obracały się w koło desery. Wśód nich te z galaretką – pokrojoną w grubą kostkę z dodatkiem bitej śmietany i startej czekolady. Mój wybór padał zawsze na nie. Nie mogłam się im oprzeć.

Dzisiaj takie desery nie robią już na mnie takiego wrażenia jak wtedy, gdy byłam małą dziewczynką, ale lubię je robić, bo uwielbiają je moje dzieci. Do przygotowania galaretki nie używam żelatyny, ale agar (roślinny środek żelujący) i z reguły staram się, żeby były bardziej treściwe i nie składały się tylko z soku, ale również z całych owoców.

Przed Wami mój deser w stylu retro z galaretką z owocami i bitą śmietaną. Cudowny jest i tyle. Zróbcie ją koniecznie i przekonajcie się sami !

retrogalaretka

 

Galaretka rabarbarowo-ananasowo-malinowa z kokosową bitą śmietaną i owocami

Drukuj przepis

Składniki

  • 1,5 szklanki pokrojonego w 1-2 cm kawałki rabarbaru (262 g)
  • 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin
  • 500 ml soku ananasowego (ja użyłam Marwit)
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1- 2 łyżki jasnego syropu klonowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • mleko kokosowe w puszce np. Real Thai (moje ulubione)
  • świeże mango

Przygotowanie

1

Rabarbar włożyć do garnka i zalać 1 szklanką (250 ml) soku ananasowego . Gotować do momentu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać.

2

Pod koniec gotowania dodać esencję waniliową i maliny, zamieszać gotować jeszcze 2-3 minuty. Można odstawić z ognia i zmiksować całość na gładko, ale nie jest to konieczne.

3

Pozostały sok ananasowy (250 ml) wymieszać z agarem i wlać do garnka z rabarbarem. Całość doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Gotować jeszcze przez kilka minut ( tak żeby porządnie bulgotało).

4

Następnie całość przelać do blaszki lub innego prostokątnego naczynia, zostawić do momentu, aż galaretka stężeje.

5

W tym czasie zrobić kokosową bitą śmietanę. Wystarczy zmiksować przez kilka minut stałą/gęstą część mleka kokosowego z puszki, schłodzonego przez noc w lodówce. Można dosłodzić ją ksylitolem lub syropem klonowym.

6

Gotową galaretkę pokroić w kostkę, włożyć do salaterek na przemian ze świeżymi owocami np. pokrojonym w kostkę mango. Na wierzch dodać kokosową bitą śmietanę.

Spróbuj również

  • gin

    Smak dzieciństwa :)

  • Hania

    a jakimi owocami można zastąpić rabarbar ?

  • można go zastąpić malinami, truskawkami, porzeczkami, jeżynami :-)