Rozgrzewające curry dyniowo-strączkowe

Na początku nowego roku mam dla Was przepis ze strączkami w roli głównej. Nie mogło być inaczej, bo przecież rok 2016 został ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa rokiem roślin strączkowych.

W ten sposób ONZ chce zwrócić uwagę ludzi na tę grupę pokarmów i zachęcić do większego ich spożywania. Bo mimo że dieta roślinna jest coraz bardziej popularna to jednak udział roślin strączkowych w dietach mieszkańców krajów zachodnich, w tym Polski jest wciąż zbyt mały. A rośliny strączkowe to ważne źródło białka i powinny stanowić jeden z elementów zdrowej diety.

Jeśli nie jecie za dużo roślin strączkowych, koniecznie to zmieńcie. I nie bójcie się podawać ich również dzieciom.

Koniecznie wypróbujcie proponowane przeze mnie danie. Jest idealne na zimowy obiad, gdy za oknem mróz. Polubią go duzi i mali. Jestem przekonana.

currydyniowe_duet

Curry dyniowo-strączkowe

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 500 g dyni pokrojonej w małą kostkę,
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 3-4 łyżki czerwonej soczewicy,
  • 100 ml przecieru pomidorowego,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 400 ml wody,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1,5 łyżeczki mielonej gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki suszonego,
  • szczypta kurkumy,
  • sól do smaku,
  • jarmuż, świeża kolendra.

Przygotowanie

1

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w dużym garnku.

2

Następnie dodać do nich starty imbir i przyprawy, dobrze wymieszać i chwilę smażyć.

3

Potem dodać dynię i wypłukaną na sicie soczewicę.

4

Całość zalać wodą (400 ml) i gotować pod przykryciem na małym ogniu.

5

Po upływie około 10 minut (lub w momencie, gdy w garnku będzie za mało wody) dodać mleko kokosowe, przecier pomidorowy i ciecierzycę.

6

Gotować jeszcze około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić całość solą.

7

Posypać świeżą kolendrą lub lekko podsmażonym/udoszonym i oprószonym solą jarmużem.

8

Podawać z brązowym ryżem lub razową pitą.

Źródła: Food & Agriculture Organization of the United Nations

 

Spróbuj również

  • Margot

    Magda bardzo mi takie danie pasuje , tylko muszę gdzieś upolować dynie(chyba jeszcze bywają w sklepach?) A te pity sama robiłaś? Podzielisz się przepisem? Wygląda zachwycająco .

  • jestem fanką takich dań, szczególnie curry! <3 cieszę się, że to będzie rok strączków, bo mam właśnie zamiar wprowadzać je jeszcze częściej do swoich dań i przyznać muszę, że właśnie zakończyłam stary i powitałam nowy rok bardzo strączkowo :D

  • Super. Tak dalej :-)

  • Super Alu. Ja wzięłam dynię z domowych zapasów. Ale widuję je jeszcze na bazarku. Mam nadzieję, że uda Ci się upolować dynię :-) Ściskam

  • Margot

    Będę szukać dyni

  • Trzymam kciuki, żebyś znalazła :-) A jeśli chodzi o pity to kupiłam je. Bardzo fajne są bo z mąki pszennej razowej i żytnie :-) Muszę sama spróbować takie zrobić :-)

  • Gosia

    A co mozna.dodac zamiast gorczycy, nie mam akurat?a moze bez niej tez bedzie oki?

  • Można pominąć:)

  • Madziu, nie mam dziś gotowej ciecierzycy. Można ją czymś zastąpić? :)

  • Diana, ciecierzycę możesz zastąpić innym strączkiem np. białą fasolą :-)

  • Cały pech polega na tym, że nie mam niczego puszkowanego i musiałabym najpierw to wymoczyć przez noc, prawda?
    No nic, poczekam z tym do jutra :) ale muszę zrobić coś z dynią dzisiaj :)

  • Oj znam to, gdy nie ma strączków po ręką :-)