Proste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Jesienią i zimą zdecydowanie częściej piekę ciasta. W lecie mogę bez nich żyć, wolę wtedy przygotowywać raczej desery, lody i koktajle. Gdy przychodzi wrzesień, a potem październik i tak dalej, mój apetyt na ciasta zdecydowanie wzrasta.

Obok zup i gorącej czekolady, ciasto to kolejny jesienno-zimowy umilacz, nieodzowny dodatek do kubka gorącej herbaty, koca i książki.

Oto przepis na ciasto z jabłkami. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Jest wegańskie, bez cukru, nie za słodkie, w sam raz. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.

ciastozjablkami

 

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Drukuj przepis

Składniki

  • 1,5 szklanki drobno mielonej mąki orkiszowej lub pszennej razowej lub graham (typ. 2000 luub 1850),+ 1 łyżka
  • 2 szklanki daktyli + 1 szklanka wody do namoczenia
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju ryżowego
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych w kosteczkę jabłek ( 2 duże jabłka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów bio
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

1

Daktyle zalać szklanką wody i namoczyć, aby zmiękły( ja z reguły namaczam je na noc).

2

Następnie zmiksować je wraz z wodą w której się moczyły, olejem ryżowym, mlekiem roślinnym i octem jabłkowym.

3

Mąkę przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami z wyjątkiem mąki ziemniaczanej i łyżki dodatkowej mąki.

4

Pokrojone w kostkę jabłka i orzechy wymieszać z mąką ziemniaczaną i łyżką mąki pszennej lub orkiszowej - zapobiegnie to opadaniu ich na dno ciasta.

5

Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać dokładnie mikserem do uzyskania gęstego ciasta.

6

Następnie do ciasta dodać jabłka z orzechami i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą.

7

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 40-50 minut, do suchego patyczka.

Spróbuj również

  • nie dosyć, że najłatwiejsze to jeszcze jedno z najsmaczniejszych! :)

  • Ale super przepis. Dodaję do zakładek :)

  • Renka

    Wygląda smakowicie. Czy ma szansę się udać z jakąś mąką bezglutenową?

  • Aaaaaaa świetne, bardzo mi się podoba , takie prawdziwie jesienne

  • ewka

    Dlaczego dopiero po 3. r.ż,?

  • Ewa, ze względu na orzechy, które trzeba pogryźć. Pozdrawiam.

  • Renka, powinno wyjść z szklanką mąki gryczanej i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

  • Świetny przepis! Czekoladowe w kolorze i daktylowe w smaku- to lubię:):):)

  • gin

    Mmm, ależ pyszności :)
    Ja też jesienią nabieram apetytu na takie ciasta :)

  • Maja

    Witam,

    Kolejny przepis, którego wykonania nie mogę się już doczekać :) ciasto wygląda bardzo apetycznie!
    A tymczasem, czy podpowie mi Pani cokolwiek o oleju ryżowym? Lepszy nierafinowany (dostępny w zwykłych sklepach czy tylko ze zdrową żywnością?). Do tej pory smażyłam i dodawałam do ciast oliwy z oliwek…..

  • Justyna

    Ciasto upiekłam jest rewelacyjne i naprawdę łatwe, dziękuję i pozdrawiam :)