Bigos wegetariański na święta

Na świątecznym stole nie może zabraknąć dobrego bigosu. Polecam wersję wegetariańską, która od tej klasycznej, z mięsem – jest zdrowsza i lżej strawna. A smak ? Jeśli nie jedliście jeszcze takiego bigosu, będziecie mile zaskoczeni – jest po prostu pyszny.

Bigos wegetariański na święta robi od kilku lat moja mama korzystając z przepisu Marioli Białołęckiej  z książki  „Zaskakujące tofu . W tym roku postanowiłam przejąć zadanie i zrobić taki bigos po swojemu :-) Oto moja wersja.

Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Jeśli nie chcecie robić bigosu na winie możecie je pominąć, a zamiast niego dodać wodę. :-)

Nie każdy lubi też podczas jedzenia trafiać zębem  na ziele angielskie albo jałowiec. Aby temu zapobiec wystarczy po prostu zawinąć przyprawy (jałowiec, goździki, ziele ect.) w gazę, zrobić z niej woreczek i wrzucić go do garnka z gotującym się bigosem :-)

To co będziecie robić świateczny wege bigos ? :)

wegebigos1

Świąteczny bigos wegetariański

Drukuj przepis

Składniki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty, odciśniętej z soku
  • 0,5 kg poszatkowanej kapusty białej
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 50 g suszonych grzybów podgrzybków namoczonych przez noc w wodzie
  • 1,5 szklanki pokrojonych w kosteczkę suszonych pomidorów, wcześniej namoczonych*
  • 15 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 jabłko
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek jałowca
  • 3 goździki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżkki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 1- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1

Do garnka w którym będzie gotować się bigos, wlać 5 łyżek oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w piórka cebulę wyciśnięty czosnek i podsmażyć.

2

Następnie dodać poszatkowaną białą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, goździki, wlać szklankę wody i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.

3

Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać pokrojone w kostkę tofu, obsmażyć je z każdej strony na złoty kolor, a następnie włożyć do garnka z kapustą.

4

Kiszoną kapustę przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć, pokroić na mniejsze części i włożyć do garnka wraz z pokrojonymi grzybami, śliwkami suszonymi pomidorami, obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem, sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.

5

Całość zalać szklanką wody i wywarem grzybowym (wodą, która została po namoczonych grzybach).

6

Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 1,5 godziny.

7

Gdy podczas gotowania płyn zredukuje się, należy go systematycznie uzupełniać dolewając nieco wody, aby bigos nie przypalił się.

8

Na koniec dodać przecier i wino, wymieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż wino i przecier odparują.

9

Bigos doprawić solą, pieprzem i miodem (syropem klonowym).

Notatki

* mogą być też suszone pomidory w oliwie, wtedy nie trzeba ich już moczyć, wystarczy przepłukać z oliwy.

Spróbuj również

  • ewelina

    czym zastąpić wino? karmię piersią? czy orientuje się Pani od którego miesiąca życia dziecka można dawać mak?

  • maggie

    mam tylko naturalne tofu :( uda się z nim?

  • Ewelina, wino można zastąpić wodą. A mak można podawać dziecku po 2 r.ż.

  • Maggie – tak z tofu naturalnym wyjdzie również :-)

  • Jaka świetna i bogata wersja bigosu
    p.s pierniczki-dwa rodzaje z twoja przyprawa do piernika pychotka

  • Dzięki Ala :-) Ciesz się, że przyprawa okej :-) ściskam

  • Monika

    Zrobiłam bez tofu i bez wina, mimo to bigos wyszedł znakomity.

  • Moniko, super, że bigos przypadł Ci do gustu :-)

  • Ola

    Czemu wyszedł mi o gorzkim posmaku?:(

  • Magda Gembacka

    Nie wiem czemu. NIe powinien wyjśc gorzki.

  • Julianna

    Ten przepis jest absolutnie fantastyczny, a bigos, który zrobiłam na jego podstawie chyba najlepszy jaki dotychczas jadłam. Następnym razem sięgnę po niego na święta :) świetny pomysł z wędzonym tofu, idealnie zastępuje mięso. Gratulacje!

  • Dziękuję. Cieszę się, że smakowało :D