Naleśniki bezglutenowe – najprostsze

Wystarczą tylko dwa składniki, aby wyczarować z nich pyszne, bezglutenowe naleśniki. Nie do wiary ? A jednak :-)

Ten genialny przepis znalazłam swego czasu na bardzo ciekawej stronie Dieta Warzywno – Owocowa. Wprowadziłam subtelne zmiany i oto są naleśniki bezglutenowe w wersji ammniamowej. Przepyszne – smak kaszy gryczanej jest słabo wyczuwalny, a jeśli użyjecie mleka roślinnego to nie czuć go wcale.  Świetne na słodko – u nas ostatnio z pastą sezamowo-daktylową – albo w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem. Czasami zamiast naleśników robię z tego ciasta placuszki z dodatkiem kadramonu, cynamonu i wanilii. Podaję je najczęściej w towarzystwie świeżych lub duszonych owoców. Pycha ! Zresztą zróbcie i przekonajcie się sami.

nalesniki_bezglutenowe_2

Bezglutenowe naleśniki z kaszy gryczanej

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki (2400 gr) niepalonej kaszy gryczanej (25, 2 WW; 3,2 WBT)
  • 1 szklanka mleka migdałowego (0,8 WW; 0,3 WBT )
  • lub mleka kokosowego (0,6 WW; 0,2 WBT)
  • lub wody (0 WW; 0 WBT)
  • olej ryżowy do smażenia (łyżka, 7 gr) (0 WW; 0,6 WBT)

Przygotowanie

1

Kaszę gryczaną wypłukać, zalać dużą ilością wody i odstawić na 8-12 godzin.

2

Następnie odlać wodę, przepłukać i wsypać do blendera.

3

Dolać około 1 szklanki mleka roślinnego lub wody i zmiksować na gładkie ciasto naleśnikowe. W razie konieczności można dodać jeszcze nieco mleka/ wody.

4

Następnie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionym farszem

Notatki

Przepis na podstawie tego przepisu, z moimi modyfikacjami

Informacja dla diabetyków

Suma: 26,6 WW; 4,3 WBT

1 naleśnik (jeśli całość liczy 10): 2,6 WW; 0,4 WBT

Wymienniki zostały przeliczone przez ekspertów Diabdis*

nalesniki_bezglutenowe

nalesniki_bezglutenowe_1

Spróbuj również

  • ula

    Dzień dobry, mam pytanko, czy plej ryżowy to konieczność czy można go zastąpić oliwą lub olejem kokosowym ? Będą pasowały czy zaburzą smak ?

  • Ulu można użyć innego do smażenia, jasne :)

  • Ale czad :D Muszę koniecznie spróbować!

  • ewelina

    Pyyyyyszne :-)

  • Madzia one są rewelacyjne, zrobiłam je dziś od razu jak zobaczyłam przepis , namoczyłam kaszy i ….cudo nie naleśniki :D
    Dziękuję

  • Są czadowe :-) Ekspresowa z Ciebie babka :-)

  • O tak czad, bo mnie pokusiłaś tymi ślicznymi fotami , od co :D

  • Magda

    super te nalesniki :) na pewno bede robic:) mam tylko jedno pytanie: ile nalesnikow wychodzi z podanych proporcji ?:) pozdrawiam !:)

  • Magdo,ja oczywiście nigdy nie liczę, ale mniej więcej 10 -12 naleśników

  • Magda

    oooo to sporo :) bedzie jutro wyzerka !:) Dam na pewno znac jak wyszly :) kasza juz sie moczy :)) dziekuje za ten przepis i milego wieczorku zycze :))

  • Już się cieszę na te naleśniki, a przy okazji, że się odzywam u Ciebie po raz pierwszy, chciałabym podziękować za świetne pomysły – bardzo lubię tutaj zaglądać!

  • Aniu, nie ma za co :-) Zapraszam jak najczęściej :-)

  • Madzia to koniecznie daj znać, jak wyszły :-)

  • Magda

    nalesniki wyprobowane :) sa rewelacyjne ! swietnie smakowaly w polaczeniu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem czosnkowym zrobionym z ziaren slonecznika. Pozniej wyprobowane w wersji na slodko , z domowej roboty powidlem czeresniowym polanym kremem czekoladowym zrobionym z awokado. Po prostu pychota !:) na pewno zagoszcza u mnie na stale:) dziekuje za ten przepis :) pozdrawiam !:)

  • Madziu, to się cieszę bardzo i dzięki za info :-)

  • ola

    a czy można użyć kaszę gryczana palona?

  • Olu, można. Pozdrawiam

  • Ola

    Witam, a czy wchodzi w gre inna kasza??? Gdyz za gryczana nie przepadam.
    Pozdrawiam

  • Olu, próbowałam robić je z jaglanej – nie wychodzą. Z innych nie wiem, nie próbowałam.

  • Ola II

    Witam, a czy mozna uzyc jakies innej kaszy??
    Pozdrawiam.

  • Olu, tak jak pisałam – z kaszy jaglanej się nie da, bo naleśniki pękają. Z innej kaszy nie robiłam, więc trudno mi powiedzieć.

  • Wspaniały blog! Podczytuję od jakiegoś czasu i ciągle coś wypróbowuję. Świetne przepisy, przepiękne zdjęcia.
    Mam pytanie: jak zrobić pastę figowo sezamową?
    Z góry pięknie dziękuję :)

  • Monika

    Zrobiłam dzisiaj Franiowi (4 lata). Dodałam jeszcze jajko. Dwa pierwsze nie chciały się odkleić od patelni ale każdy następny wychodził coraz lepiej. Franio zjadł 5 sztuk. Pomyślałam że resztę można pokroić w paseczki i dodać do pomidorówki zamiast makaronu.

  • Moniko, bardzo fajny pomysł z tym makaronem do pomidorówki :-) Pozdrawiam

  • Magdalena

    szukam przepisow bezglutenowych poniewaz choruje na hashimoto a takak dieta poodbnmo pomaa czy te nalesniki sa bezglutenowe z kaszy gryczanej?

  • Magdo, tak naleśniki są bezglutenowe.

  • Magdalena

    bardzo dziekuje ! wlasnie kasza namoczona zastanwiam sie czy dodac jajo? bede sledzic bloga bo super jeszcze potrzebuje przepis na chleb i naciasta bezglutenowe calusy

  • Magda, nie jajko jest zbędne. Najeśniki wyjdą spokojnie bez niego :-) Zapraszam na bloga jak najczęściej :-)

  • Magdalena

    jeszcze pytam czy nie trzeba jaja do tego ciasta dodac?pozdrawiam

  • Magdo, nie trzeba jajek !

  • Ala

    Super przepis. Bałam się że się będą rozpadać a tu taka niespodzianka:) Zwarte i bez problemu odchodzą od patelni. Zaczęłam smażyć od takich malutkich a skończyłam na normalnej wielkości naleśnikach i nic się nie porwało :) Dziękuję. .POLECAM

  • Magda Gembacka

    Proszę bardzo :-) Dzięki za dobrą waidamość :-)

  • Anna Rudzka

    takie białe-aż muszę skosztować jak smakują;)